Kerstpakket belastingvrij of toch fiscaal belasting?

Kerstpakket belastingvrij of toch fiscaal belasting?

Er zijn nogal wat vragen rondom het kerstpakket en de belastingstatus. Momenteel is dit ook niet meet een eenduidig ja of nee te beantwoorden. Dit komt omdat het fiscaal advies inzake het kerstpakket momenteel in een overgangsfase verkeert.

Kerstpakketten belanstingvrij of fiscaal aftrekbaar Als het om kerstpakketten gaat, kan de ondernemer wellicht genieten van een fiscaal voordeel. Het is namelijk zo dat de regelingen met betrekking tot kerstpakketten ongewijzigd zijn mits men nog niet gebruik is gaan maken van de werkkostenregeling voor dit jaar.
Is dit bij u het geval kijkt u dan hieronder verder bij kerstpakketten & werkkostenregeling.

In 2009 heeft de fiscus besloten om een regeling te treffen voor het inkopen van kerstpakketten. In deze regeling staat dat als de ondernemer minder dan € 70,- (incl. btw) per jaar uitgeeft aan gifts per werknemer, er geen belasting betaalt hoeft te worden voor de kerstpakketten.

Volgens de wet behoort het geven van een kerstpakket tot een 'natura geschenk'. Fiscaal betekent dit dat werknemers 20% eindheffing toe mogen passen op een kerstpakket. Dit mag echter alleen indien de kosten voor deze geschenken jaarlijks per werknemer € 70,- zijn. Wordt het bedrag overschreden dan kunt u nog altijd gebruik maken van de 'regeling voor kleine verstrekkingen'.

Met deze regeling kunnen ondernemers, indien zij minder dan € 136,- uitgeven aan geschenken, zich houden aan een belastingtarief van 45%. Vallen de kosten voor kerstpakketten hoger dan € 136,-  dan zal deze regeling komen te vervallen en dan zal de ondernemer een 75% belastingtarief aan moeten houden.

Kerstpakketten & werkkostenregeling.

Het is voor bedrijven mogelijk al gebruik te gaan maken van de nieuwe werkkostenregeling welke vanaf 2014 overigens voor iedereen zal gaan gelden. U bepaalt zelf wanneer u overstapt. De werkkostenregeling vervangt alle bestaande fiscale regels voor vergoedingen zoals o.a. het kerstpakket. Nieuw is dat u maximaal 1,4 procent van het totaalbedrag dat u besteedt, onbelast aan uw personeel (de fiscale loonsom) mag vergoeden of verstrekken.

U moet er wel zeker van zijn dat u binnen deze 1,4 procent (forfaitaire ruimte) blijft. Daarboven betaalt u namelijk een eindheffing van 80 procent. Als u dit leest en de werkkostenregeling is nieuw voor u is het wellicht te laat om dit jaar al gebruik te maken van deze regeling. Geef dit dan aan de belasting of uw adviseur door voor aanvang van het betreffende jaar, dus met betrekking tot volgend jaar voor 1 januari van het nieuwe jaar. 

Aan de informatie die hierboven wordt verstrekt kunnen geen rechten worden ontleend. Wij als beheerders van het informatieportaal menen altijd volledig up to date te zijn maar adviseren u voor de zekerheid om eerst de fiscale regels eens goed door te nemen, dit omdat deze belastingregels weleens willen veranderen. Voor meer en gedetailleerde informatie is de website van de belastingdienst aan te raden. 

Werrkostenregeling en kerstpakket belastingdienst
Website van de belastingdienst waar meer info is te vinden over de Werrkostenregeling en het kerstpakket.
Datum toegevoegd: 2011-02-21 15:01:48
Aantal Hits: 0
Google PR:
Thumbnail Screenshots by Thumbshots